Egyéb híreink

Megyénk sakktörténetéből

Igen jelentős, nagy múltú, sporttörténeti, művészeti, tudományos a mi örökségünk, mely arra kötelez minket, hogy ennek a nagy kihívásnak, azaz megyénk sakkéletének továbbviteléhez, megfeleljünk és felelősségünk teljes tudatában a lehető legtöbbet tegyünk meg, függetlenül sokszor felszínes rohanó világunk gondjaitól, hogy fennmaradjon és folytatódjon e nemes sport szerteágazó tevékenysége, itt a mi megyénkben is!

A múlt század derekán rendezték meg először a magyar sakk csapatbajnokságot országos szinten.

Ezt a bajnokságot a megyénket képviselő Diósgyőri Botvinnik SK csapata nyerte meg, így ők lettek az ország első sakk csapatbajnoka az 1948/1949-es évadban.

A csapat többször is nevet változtatott és 1957-ben ismét a dobogóra állhatott DVTK néven. Említsük meg Dr. Szily József mester nevét, aki sokat tett ezekben az években a miskolci sakkéletért.

A teljesség igénye nélkül Kádas Gábor mestert és Borbély Zoltánt említeném még, akik neve ismerősen csenghet a mai sakk utódok előtt, hiszen munkásságuk nem csak a megye, hanem az ország sakkéletében is jelentőséggel bírt.

Kovács Aladár neve az ózdi sakkélettel, annak felemelésével említhető! Elég, ha Almási Zoltán és testvére, István nevelő edzőjeként azonosítjuk. Zoltán, azóta a világ szupernagymesterei közé emelkedett, többszörös magyar bajnok.

Szurovszky Elek FM, válogatott kerettag volt és a megyei szövetség főtitkári feladatát is ellátta.

Dely Péter GM Sárospatak szülöttje a szomszédvár Sátoraljaújhely sakkéletét emelte. 1969-ben magyar bajnoki címet szerzett 1963-ban Miskolcra figyelt a sakkvilág. A korábbi világbajnok, Mihail Tal győzelmével végződött tornán itt volt, többek között, Hort, Gligorics, Matanovics, illetve a magyarok közül Szabó László GM is!

Figyelemreméltó volt, Hegyi Benjámin sportvezetői munkássága.

A 70-80-as években a Papp Gyula - Hernádi István - Gável László - Nagy Tibor legendás négyese irányította megyénk sakkéletét! A megyei csapatbajnokságok is fejlődésnek indultak, így már nem csak Miskolcon, hanem a megye más településein is kialakultak jelentős sakkcsapatok.

Az élvonalba azonban csak a Miskolci Medicor tudott bekerülni 1978-1982 között, de dobogó közelbe nem jutott. Emeljük ki a csapat mindenesét, országosan is elismert személyét, Dr. Krusnyiczki Tibort.

Sajószentpéteren (SÜMSE), Sátoraljaújhelyen, Ózdon, Mezőkövesden, Edelényben, Sárospatakon alakult ki jelentősebb sakkélet.

Miskolcon a Közúti Igazgatóság és a Spartacus mellett a Borsodtávhő SC volt a legjelentősebb.

Utóbbi bejutott 1988-ban az országos elitbe, az OB- I-be és 1991-ig 4 évet játszottak, majd Miskolci SE névre váltottak és 1994-ben bronzérmet szereztek. Innen kezdődik az 1994/1995-ös idénnyel a már Miskolci SSC néven jegyzett csapat sikertörténete.

1996, 1999, 2000, és 2001. évben, azaz 4 alkalommal megnyerték az NB-I- es magyar csapatbajnokságot. További két alkalommal állhattak még a dobogóra, 1998-ban ezüst és 2002-ben bronzérmet szerezve. A siker kovácsa Zavatkai László volt. Itt említsük meg Balogh Árpád nevét, aki sakkszeretetével, mecénási vénájával jelentősen járult hozzá a sikerekhez. Örökösei még sokáig segítették a megye sakkozását!

Ezután további megyei sakkcsapatok kapaszkodtak meg az élvonalban, kisebb nagyobb ideig. Ezek a Sárospataki Elektromos, 1998-2001, az Edelényi VSE, 2006-2007, illetve a Kazincbarcika VSC csapata a 2008-2011-es években. Mindhárom csapatban közös az, hogy nem szakmailag, hanem pénzügyi problémák miatt kellett visszalépniük az elitből. A 90-es évekből említsük meg Spala János nevét, aki a Szövetség elnöke volt és igen magasra tette a mércét, hiszen ekkor alakult ki a BorsodKör nemzetközi sorozat (AVAS-CSEPPKŐ-ZEMPLÉN) készült nyomtatott megyei sakkújság, legendássá váltak a korábban bevezetett 24 órás miskolci villámversenyek és a megye utánpótlás nevelése országos szinten is kiemelkedett, tucatnyi magyar bajnokot avatva.

1991 és 2014 között, kiemelkedő mennyiségű és minőségű nemzetközi sakkversenyt rendezett az Edelényi Városi SE, melyekkel megkönnyítették és felgyorsították a megyei utánpótlás és felnőtt sakkozók további fejlődését. ( 20 Cseppkő Open, 11 Zúzmara Open és 14 Chess Weekend. )

Közben a miskolci sakkélet is átalakult, csapatok szűntek meg, alakultak át és keletkeztek. Az Első Miskolci Sakkiskola és a később alakult Miskolci KisBocsok SSE kettőse fémjelezte Miskolc sakksportját 2014-ig.

Ekkor kezdődött az EMSE és az újjászerveződő DVTK fúziója. Közös néven szereplő csapatuk a 2014/2015-ös NB-II Barcza csoportjának küzdelmeit bajnokként zárta. A következő évben az NBI-B-s Maróczy csoport bajnoki címét is begyűjtve, a 2016/2017-es évadban már DVTK néven, a Szabó László NBI-es bajnokság ezüst érmét is megszerezték, újoncként. Napjainkban már a 2. csapatuk is bajnokságot nyert az NB-II Barcza csoportban és az NBI-B-s bajnokságban küzd az érmes helyekért.

Az MVSI Miskolci KisBocsok SSE csapata is bejutott az NBI-B-be. Így jelenleg e két szakosztály képviseli magas szinten Miskolc városát sakkéletünkben. A KisBocsok legendás utánpótlás nevelése (Vanczák Attila FM.) mellett a DVTK is elkezdte a fiatal tehetségek tanítását. (Előbb Dede Ernő, majd Zámbó Zoltán irányításával.)

A vezető nagymesterek leigazolása mellett az utánpótlás felkarolásával egységes, meghatározó csapattá vált a DVTK. Dr. Mátyás Imre illetve korábban Héra Imre irányítása mellett, jelentős mecenatúra bevonásával a sikertörténet tovább folytatódhat, emelve megyénk sakkéletének erejét, jelentőségét.

Az EMSE több évtizedes aktív, sikeres története itt egyelőre véget ért. A sikerek kovácsa Ács Gábor volt, aki szakosztályvezető feladatai mellett, jelentős edzői munkásságot és eredményeket tud felmutatni országos szinten is.

Vidéken is számos sakkcsapat alakult a 80-as, 90-es években: Tiszaújváros, Encs, Putnok, Szendrő, Berente, Hidasnémeti, Sajószentpéter, Szerencs és szűnt meg: Szuhavölgy, Borsod Volán, Taktaharkány, Bodrogkisfalud, Mezőcsát, Emőd, BÉM, stb.

Bizony, itt még nincs vége a történetnek, mert a számos nemzetközi verseny mellett, a több ízben megrendezésre kerülő korcsoportos (2006-2011) és felnőtt magyar bajnokságok (Diósgyőr 1943 Barcza Gedeon, Lillafüred 1999 Medvegy Nóra, Almási Zoltán, Kazincbarcika, 2005 Gyimesi Zoltán), illetve számos NB-II - es és NB-I - B-s bajnokságot nyert csapataink mellett, volt egy olyan szint is, amely világszínvonalat jelentett! Vitte a hírünket a világban, az immáron a számítástechnikai forradalom hatásaként, az internet honlapjain is.

Elérkeztünk tehát a XXI. századba, ahol Szabó István volt az elnök és létrejöttek addig el nem érhető álmok!

Ilyen volt Dr. Barva Attila FM álma is, akinek javaslatára Szabó István és az elnökség beindította a Lékó & sorozatot, mely Lékó Péter és egy világnagyság 8 partiból álló rapid mérkőzését jelentette, a Miskolci Nemzeti Színházban, Verőci Zsuzsa főbíró asszony szavaival élve, a magyar sakkozás szentélyében, ebben az ékszerdobozban.

Michael Adams, Anatoly Karpov, Vladimir Kramnik, Viswanathan Anand, Magnus Carlsen és Boris Gelfand voltak a világnagyságok, akiket élőben láthatott a megye sakkozása, a magyar no.1 Lékó Péter mellett! (2005-2010)

Volt még Tehetség és Kurázsi nemzetközi verseny is (2004). Továbbá Miskolc város vezetése is elkötelezte magát a sportággal szemben! Megalakult a Lékó Sakkiskola is (2007). Megyénkben volt először nemzetközi élő pontszámra zajló csapatbajnokság és a mai napig két osztályban zajlanak a mérkőzések.

Papp László és Kéméndi Károly szervezésével több éven át az MSSZ Miskolcra hozta a különböző utánpótlás országos bajnokságokat! (6 táblás Ifi CSB, Diákolimpiák) Mielőtt napjaink sakkéletéhez érnénk, az előző elnökség Döme Aladár elnökletével tovább folytatta a tarcali szenior sorozatot és kibővítette egy 50 év feletti csoporttal. A Szuperifi hagyományait a Szupernőivel kiegészítve kerültek megrendezésre. A diákolimpia megyei döntőit 3 szakosztály és intézmény segítségével bonyolították le úgy, hogy a többi, volt közszereplő már mind kivonult a területről.

Egyenesbe került a Szövetség gazdálkodása, tovább üzemelt a két felnőtt csapatbajnokság. Az Elnökség 2014-ben létrehozott egy projektet (Szerencs, Rákóczi vár) 10 megyei Önkormányzattal közösen, melyben 2019. év végéig nemzetközi versenyek lebonyolítása szerepelt, mindkét fél számára vonzó lehetőségekkel. Ez a Chess in the City sorozat, melynek ötlete Döme Aladár legnagyobb vívmánya volt, hiszen több tucatnyi nívós nemzetközi verseny került tető alá, ezzel jelentős vérátömlesztést kapott a megye sakk sportja- Eddig a 2016-i Tiszaújváros 50 nemzetközi egyéni 3 csoportos sakkverseny volt a legnagyobb, hiszen abban az évben a 2. legrangosabb open volt az országban. 6 országból, 246 induló, közte 28 fő címviselővel és több mint 3 milliós díjalappal. 2012-től a megyei sakknak saját honlapja lett, mely sajnos 4 év sikeres működés után, egy fatális technikai szerver hiba miatt leállt.

Legfontosabb feladat a megye utánpótlásának fejlesztése volt Döme Aladár elnök úr és csapatának teljesítménye, az MSSZ szerint is az országban a legjobban teljesítő két megyei szövetség közé emeli. A siker kovácsai Galkó Tibor, a főtitkári feladatait 1995. szeptember 09 óta látja el, Szabó László a PB. elnöke, illetve Kristóf Péter IA a versenybírókért felelős személy. 2017-től, egy új pozíciót töltött be Cseppely János, Ő volt az alelnök.

Jelenleg (2019/2020-as idényben) megyénkben a DVTK 1 NBI-es és 1 NBI-B-s, az MVSI Miskolci KisBocsok SSE 1 NBI-B-s csapata mellett 4 városnak is van NB-II-es csapata, Ezek Szirmabesenyő, Edelény, Mezőkövesd és Kazincbarcika. További 2 osztályos 8 – 8 csapatos megyei CSB is működik. ( Borbély Zoltán és Gável László csoportok)

Az aktív szakmai tevékenységet befejezők közül, most csupán egy személyt emelnék ki, hiszen jelentős és hosszú munkássága átszőtte a megye sakkéletét, több évtized óta, Ő pedig Tóth János Kazincbarcikáról. Műhelyének talán legnevesebb tanulója az azóta IM, Kiss Pál, illetve Handó Vilmos FM és Zámbó Zoltán FM.

Pár nevet meg kell még említeni, akik nem maradhatnak ki e kitekintésből, mivel a maguk területén maradandót alkottak, meghatározóak voltak a megyei sakkéletben. Bárczay László GM Miskolc, Puhl Ferenc Emőd, Mezőkövesd, Szepesi László Encs, Petik Rezső Sátoraljaújhely, Sztollár Béla Kazincbarcika, Simon József Szuhavölgy, Kazincbarcika.

Minden, nehéz anyagi körülmények között lévő szakosztály vezetőjét elismerés illeti, hiszen hátán cipeli a csapatát, s ha különböző utakon is, de mindegyikük eléri célját, az adott régióban sakkélet folyik!

Az új időszámítás 2020.01.15-én kezdődött. Jelen elnökség ekkor került hivatalosan megválasztásra 2024 májusáig. Jelentős kihívások várnak a grémiumra, melynek elnöke Gurály László András.

Cél a Chess in the City projekt ratifikálása 2024-ig, a pénzügyi stabilitás kiszélesítése, az utánpótlás kiemelt támogatása, a modern, gyors kommunikáció megteremtése és a megyei felnőtt CSB megreformálása. Ezen feladatokat 2020 február végétől a járvány miatti gyakorlati sakkélet teljes leállása mellett végre kell hajtani és a lehető legkevesebb veszteséggel a járvány után újra kell indítani a megye sakkéletét! Ezen munkálatok egyik legújabb, legfényesebb bizonyítéka ez a most létrehozott vadonatúj honlap is!